Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ο άνθρωπος με τις 156 εταιρείες. Ενα πολύπλοκο εταιρικό σχήμα, που μοιάζει με λαβύρινθο, ………………………




Ο άνθρωπος με τις 156 εταιρείες. Ενα πολύπλοκο εταιρικό σχήμα, που μοιάζει με λαβύρινθο,  με πολλά κλαδιά και παρακλάδια, και συμμετοχές σε διάφορες μικρές ή μεγάλες εταιρείες είναι ο όμιλος της εταιρείας Sciens, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.  

Περιλαμβάνει 33 νομικά πρόσωπα (κυρίως εξωτερικού) και συνδέεται με περισσότερες από 150 άλλες εταιρείες.

Αντικείμενο δραστηριότητας; Επενδύσεις: από σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, hedge funds μέχρι επιχειρηματικές συμμετοχές και ακίνητα.

Ενδιαφέροντα; Πολλά: που απλώνονται από τα νησιά Καϊμάν μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο στην οδό Συγγρού, Αθήνα (κτήριο Alapis).

Βασικοί μέτοχοι; Τρεις μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα! Οι δύο βασικότεροι είναι ο κ. Γιάννης Ρήγας με συμμετοχή 30,46% (μέσω διαφόρων νομικών προσώπων) και η Τράπεζα Πειραιώς με 29,8%. Ο τρίτος είναι το επενδυτικό fund Plainfield Special Situations Master Fund με 26,68%, το οποίο συνδέεται, εκτός από τη Sciens και με άλλες προσωπικές δραστηριότητες του κ. Ρήγα και το οποίο μείωσε κάθετα τη συμμετοχή του στη Sciens την προηγούμενη εβδομάδα. Αγοραστής ο Γ. Ρήγας με ποσοστό πλέον άνω του 50%.

Ο κ. Ρήγας, 48 ετών σήμερα, θεωρείται ένας πετυχημένος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων και επιχειρηματικών συμμετοχών. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά λόγω προβλημάτων του πατέρα του με τη Δικαιοσύνη, μεγάλωσε στο εξωτερικό, όπου έβγαλε χρήματα στην εταιρεία του επιχειρηματία Ντόναλντ Ζίλκα με την οποία συνεργαζόταν και συστεγαζόταν μέχρι πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. Εκεί διαθέτει και άλλες προσωπικές συμμετοχές εκτός της εισηγμένης στο Χ.Α. Sciens, μέσω της Sciens Capital Management, LLC. Κατά δήλωσή του, διαχειρίζεται 6 δισ. δολάρια σε εναλλακτικές επενδύσεις (hedge funds, δομημένα προϊόντα), επιχειρηματικές συμμετοχές (βιομηχανία όπλων Colt, Καζίνο Λουτρακίου, Ηλιόσφαιρα Α.Ε. κ.λπ.) και εταιρείες ακινήτων. Η πιο πετυχημένη επένδυση, κατά τον ίδιο, είναι στη βιομηχανία όπλων Colt, μέρος της οποίας εισέφερε στη Sciens το 2010 (την εταιρεία Colt είχε εξαγοράσει από το 1994 ο Ντόναλντ Ζίλκα). Η φήμη του από τη Νέα Υόρκη φθάνει στο Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα εξαγόρασε μαζί με την Plainfield τον οίκο μόδας και αρωμάτων Asprey το 2006.

Ομως στην Αθήνα η μόνη φήμη που τον συνοδεύει είναι οι στενές σχέσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, αφού οι αποδόσεις και η πορεία της εταιρείας που διοικεί δεν στάθηκαν ικανές να διαμορφώσουν θετικό αντίκτυπο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

Ο κ. Ρήγας ασχολήθηκε στην Ελλάδα αρχικά με τα εκδοτικά. Το 2002 εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε., που εκδίδει την εφημερίδα «Μακεδονία». Στο διοικητικό συμβούλιο της εκδοτικής επιχείρησης ήταν μαζί με την κόρη του Νικ. Ρεμαντά, πρώην μέλους και μετόχου της Τράπεζας Πειραιώς. Στην ίδια εταιρεία, ο κ. Ρήγας συνάντησε αρχικά τον Γιώργο Σαχπατζίδη, πριν ο τελευταίος παραιτηθεί, γνωστό επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, το όνομα του οποίου ανέκυψε προ τριετίας σε αγοραπωλησίες ακινήτων τόσο στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου όσο και στην αντίστοιχη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ο κ. Ρήγας το 2003, μαζί με τον επιχειρηματία Ντόναλντ Ζίλκα, συμμετείχαν στην εφημερίδα ο «Κόσμος του Επενδυτή» με την οικογένεια Αλαφούζου. Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας είχε αγοράσει το 35% συν μία μετοχή, ενώ τις υπόλοιπες μετοχές 15% είχε ο εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας Ν. Φελέκης. Η Sciens με τη σημερινή της μορφή προέκυψε το 2006, έπειτα από εταιρικούς μετασχηματισμούς νομικών προσώπων, που συνδέονταν ή ανήκαν στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Ηλέκτρα, πρώην Πειραιώς Real Estate, πρώην Solvency). Σήμερα, τόσο η Sciens όσο και η Τράπεζα Πειραιώς είναι μέτοχοι στην Πειραιώς Επενδύσεων Ακινήτων. Ο σημερινός οικονομικός διευθυντής της Sciens, κ. Τσάμης, ήταν στέλεχος του ομίλου Πειραιώς.

Ο κ. Γιάννης Ρήγας είναι μία ιδιαίτερη προσωπικότητα. Δεν είναι υπερβολή ότι σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα, εκτός ή εντός Sciens με πάνω από 156 μικρές ή μεγάλες εταιρείες, επενδυτικά οχήματα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει συσταθεί σε χώρες όπως Cayman Islands, Delaware, Guernsey, Panama, Κύπρος κ.ά. Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέρνει να βγάζει χρήματα όταν οι άλλοι χάνουν. Εκτός από μέτοχος και επικεφαλής της διοίκησης στη Sciens έχει και μία τρίτη ιδιότητα, του συμβούλου. Ετσι, αμείβεται για την παροχή επενδυτικών συμβουλών και την παρακολούθηση των επενδύσεων της εταιρείας.

Σε αντίθεση με τους λοιπούς μετόχους της Sciens -οι οποίοι δεν έχουν έσοδο ή κέρδος όταν δεν λαμβάνουν μέρισμα ή όταν δεν ανεβαίνει η μετοχή και πουλάνε αντίστοιχα- ο κ. Γιάννης Ρήγας έχει πάντα έσοδα, δεδομένης της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ανεξαρτήτου αποδόσεων.

Ο ίδιος έβγαλε λεφτά ακόμα και την περίοδο όπου η εταιρεία έχασε, με αφορμή τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ το 2008, αφού ήταν φορτωμένη με χρηματοοικονομικά προϊόντα στηριγμένα στο δανεισμό, τα οποία απεδείχθησαν «τοξικά». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την διετία 2008, 2009 και το α' 6μηνο 2010 (για την οποία υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία της εταιρείας) οι αμοιβές από τη Sciens προς εταιρείες συμφερόντων του κ. Ρήγα ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Sciens ήταν αθροιστικά ζημιές 45.289 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς και παρά το ότι η Sciens έχει κάνει αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 238 εκατ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια (128 με μετρητά στο τέλος του 2007 και 110 εκατ. ευρώ με εισφορά σε είδος το 2010) ο όμιλος Sciens είναι ζημιογόνος τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία χρόνια. Το ίδιο διάστημα η μόνη ανταμοιβή προς τους μετόχους είναι μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2007. Poor Investors (φτωχοί μέτοχοι).



Πηγή – Εφημερίδα Ελευθεροτυπία.