Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Γουόρεν Μπάφετ : Eνα σκάνδαλο πλήττει το κύρος του «Προφήτη της Oμαχα»

Γουόρεν Μπάφετ : Eνα σκάνδαλο πλήττει το κύρος του «Προφήτη της Oμαχα»
Το παρασκήνιο της εξαγοράς της Lubrizol αμαυρώνει τη φήμη του γκουρού των αγορών και ιδρυτή της Berkshire Hathaway, αμφισβητώντας την εμμονή του στην ηθική τάξη

Στη σημερινή αδυσώπητη εποχή της απομυθοποίησης τίποτε δεν μπορεί, τελικά, να μείνει όρθιο. Ούτε ένας σύγχρονος αειθαλής μάντης των επενδύσεων, ο οποίος περιφρουρούσε τη φήμη του ως «κόρην οφθαλμού». Ο Γουόρεν Μπάφετ και η εταιρεία του Berkshire Hathaway έχουν εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο, το οποίο ενδεχομένως να αμαυρώσει ώς ένα βαθμό το κύρος του «προφήτη της Ομαχα», αλλά και την εμμονή του στην τήρηση της τάξης σε όλα τα επίπεδα.

Η αφορμή δόθηκε με την τελευταία εξαγορά της εταιρείας λιπαντικών ουσιών, Lubrizol, από τον Γουόρεν Μπάφετ και τον αμφιλεγόμενο ρόλο του Ντέιβιντ Σοκόλ, μετόχου της Lubrizol και της Berkshire Hathaway, διευθυντή της τελευταίας και μέχρι πρότινος επίδοξο διάδοχο του «γκουρού» στην ηγεσία της εταιρείας του.

«Μπορεί ο Γουόρεν Μπάφετ να υπερηφανεύεται για τη διαφάνεια στη λειτουργία της Berkshire, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις φανερώνουν πως ίσως δεν υπάρχει και τόση εν τέλει», παρατηρεί ο Μάικλ Γιοσικάμι, μέτοχος της Berkshire.

Ο αμφιλεγόμενος μέτοχος, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, συνέστησε στον κ. Μπάφετ να αγοράσει τη Lubrizol και απλώς τον ενημέρωσε πως έχει ήδη αγοράσει μετοχές της. Ο ίδιος ο μεγιστάνας των επενδύσεων δήλωσε πως δεν υπάρχει παρατυπία στις κινήσεις του κ. Σοκόλ, ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και επειδή θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις της οικογενειακής του περιουσίας, ενδεχομένως δεν θα ιδρύσει δική του εταιρεία.

Η πέτρα του σκανδάλου
Ο Ντέιβιντ Σοκόλ διεκήρυξε πως δεν υπέπεσε σε σφάλμα ηθικής τάξης. «Αντιλαμβάνομαι πως ανακύπτει θέμα για τις εντυπώσεις, που δημιουργούνται με την παρουσίαση της υπόθεσης, γι' αυτό και τη δημοσιοποιήσαμε», τόνισε. Τις συναλλαγές στις μετοχές της Lubrizol, καθώς και όποιες κινήσεις επακολούθησαν, εξετάζει η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τυχόν περίπτωση χρήσης εσωτερικής πληροφόρησης, συνεκτιμώντας και όσα ήδη γνωρίζει για την εξαγορά από τις σχετικές εκθέσεις του Γουόρεν Μπάφετ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σοκόλ εισήλθε στην Berkshire Hathatway το 2000, αφότου πώλησε στον «Προφήτη της Ομάχα» την εταιρεία του MidAmericaEnergy Holdings αντί 9 δισ. δολαρίων.

Διατήρησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της και ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, ενώ επεξέτεινε την εταιρεία, αγοράζοντας αγωγό φυσικού αερίου και μονάδες ηλεκτροδότησης στην Καλιφόρνια και την Βρετανία. Παράλληλα, ασκούσε χρέη διευθύνοντος συμβούλου και στη NetJets, θυγατρική της Berkshire, με δραστηριότητες στις πτήσεις με πολυτελή τζετ.

Το 2008 εγκατέλειψε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ανέλαβε περισσότερες ευθύνες στην Berkshire, ανιχνεύοντας συμφωνίες και προτείνοντάς τις στον Γουόρεν Μπάφετ. Μεταξύ αυτών ήταν οι επενδύσεις στην κινεζική BYD και η διάσωση της ConstellatioEnergy Group. «Ο Ντέιβιντ Σοκόλ ήταν ο επικρατέστερος -μεταξύ των υποψηφίων- διάδοχος του κ. Μπάφετ και η πρότασή για την εξαγορά της Lubrizol εντασσόταν στην εκπαίδευσή του ως μελλοντικού διευθύνοντος συμβούλου της Berkshire Hathaway», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Κας, καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Ρόμπερτ Σμιθ στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Εσωτερική πληροφόρηση;
Στις αρχές Ιανουαρίου ο κ. Σοκόλ αγόρασε 96.000 μετοχές της Lubrizol. Σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 14 Μαρτίου, η Berkshire συμφώνησε να την εξαγοράσει. Το μερίδιό του στις 7 Ιανουαρίου αποτιμήθηκε στα 9,92 εκατομμύρια, ενώ μετά την εξαγορά η μετοχή της Lubrizol ανήλθε 30%. Με τα σημερινά δεδομένα, η αξία της επένδυσης Σοκόλ ανέρχεται στα 12,9 εκατ. δολάρια, όπερ σημαίνει ότι η εξαγορά της Lubrizol από τον Γουόρεν Μπάφετ του προσέθεσε 3 εκατ. δολάρια στα κέρδη του. «Οταν συζητήσαμε πρώτη φορά για την ενδεχόμενη συμφωνία με στόχο εξαγοράς τη Lubrizol», θυμάται ο 80χρονος μεγιστάνας, «μου ανέφερε μεταξύ άλλων για τις μετοχές του, χωρίς να τον ρωτήσω για τον όγκο της επένδυσής του ή την ημερομηνία που τις απέκτησε». Κανείς από τους δύο δεν εντοπίζει κάτι επιλήψιμο στην όλη διαδικασία.

Πάντως, την εβδομάδα που προηγήθηκε της εξαγοράς της Lubrizol, παρατηρήθηκε μια αύξηση στις συναλλαγές οψιόν. Αυτό ενδεχομένως να δηλώνει ότι επενδυτές κερδοσκόπησαν, εκμεταλλευόμενοι εσωτερική ενημέρωση και στοιχεία. Τα σχετικά αναφέρει ο Οφίρ Γκότλιμπ, επικεφαλής του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της Livevil, η οποία παρέχει έρευνες και αναλύσεις της αγοράς οψιόν. Κατά τον μέτοχο της Berkshire Hathaway, Τόμας Ρούσο, «το μόνο που έχει συμβεί είναι μια αθώα παράβλεψη μέσα στο φόρτο της δουλειάς, όταν όλοι τρέχουν με ενθουσιασμό, προσπαθώντας να τελειώσουν τα πάντα έγκαιρα. Δεν πρόκειται για λανθασμένη συμπεριφορά». Αντιθέτως, για τον Λόρενς Τζ. Μακντόναλντ, πρόεδρο της εταιρείας συμβούλων McDonald Advisory Group, η συμπεριφορά του Ντέιβιντ Σοκόλ είναι απλώς ασύμβατη με την κουλτούρα της Berkshire.