Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση στο ερώτημα του φίλου Chris Pent…. για την μετοχή της E.ON AG (χρηματιστήριο XETRA FRANKFURT: EOAN.DE )


Απάντηση στο ερώτημα του φίλου Chris Pent…. για την μετοχή της E.ON AG  (χρηματιστήριο XETRA: EOAN.DE )
Κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται, εταιρείες κοινής ωφέλειας – ηλεκτρικής ενέργειας , φυσικού αερίου με 85.000 εργαζόμενους , με πλήρες ωράριο. Δραστηριοποιείται σε Ευρώπη , Ρωσία , Βόρεια Αμερική.

Το διάγραμμα της 5ετίας της μετοχής λοιπόν δείχνει ότι σήμερα βρισκόμαστε στα μέσα μιας χαμηλής ζώνης που σχηματίζεται μεταξύ των επιπέδων των 20-30 ευρώ.
Συνεπώς γνωρίζοντας την φιλοσοφία του φίλου μου ,  την στρατηγική του και το επενδυτικό του προφίλ , θεωρώ ότι αυτή η μετοχή ταιριάζει πλήρως στα δεδομένα του. Συνιστάται λοιπόν  για αγορά στην τρέχουσα περίοδο και πώληση είτε μόλις συμπληρώσει  ένα κέρδος της τάξεως του 20% τουλάχιστον (αγαπημένη τακτική του Χρήστου) ,   είτε να την αναμένει πρός ρευστοποίηση στα επίπεδα των 38 ευρώ. Σε ποιό από τα δύο επίπεδα θα ρευστοποιήσει αποτελεί προσωπική επιλογή του και συναρτάται από το κατά πόσο μπορεί να ελέγξει τα δύο μειονεκτήματα τα οποία σε διαφορετικό βαθμό διακατέχουν όλους τους επενδυτές (την απληστία και τον φόβο).
Ποιά στρατηγική θα ακολουθήσει, σε περίπτωση κατά την οποία  η μετοχή δεν κινηθεί κατευθείαν ανοδικά μετά την τοποθέτηση στην μετοχή  και αντί αυτής πρώτα υποχωρήσει και βρεθεί  κάτω από τα 20,50 ευρώ?
Τότε στην τιμή αυτή δηλαδή στα  20,50 € προβαίνει σε stop loss δηλαδή ρευστοποίηση  με ζημία,  προκειμένου να προφυλάξει (protection) το κεφάλαιο. Το σίγουρο είναι πως ακόμη και μετά από ενδεχόμενη κρίση, θα ξαναδεί άνετα τα 30 και πλέον ευρώ.

Ποιά στρατηγική ακολουθεί κανείς μετά το stop loss?
Επαναγοράζει είτε στα επίπεδα των 14,50 ευρώ (εάν φυσικά και εφόσον κάποτε υποχωρήσει εκεί η μετοχή)  είτε επαναγοράζει εάν δεν φθάσει ποτέ στα 14,50 € , στην ανοδική της πορεία,  εάν και όταν  επαναπροσεγγίσει κάποτε η μετοχή τα 24,50€,  με απώτερο στόχο πάλι τα επίπεδα ρευστοποίησης με κέρδος των 38 €. (επαναπροσδιορίζεται νέο stop loss  πάλι τα επίπεδα των  20,50 € δια πάν ενδεχόμενο).

Ο συντηρητικότερος επενδυτής μπορεί να θέτει όριο για κλείδωμα στα κέρδη του (trailing stop) το -20% από την κορυφή της υψηλότερης τιμής που θα έχει δεί ώς ιδιοκτήτης/κάτοχος  της μετοχής.
Επεξήγηση π.χ. εάν το ψηλότερο που θα έχει δεί προσωρινά για την μετοχή του είναι τα 35 €, τότε το trailing stop, τίθεται στα 28 € .
Πως προκύπτει αυτό ?
Το 20%  των υψηλών 35€ είναι το  7€. 
Τότε   35€ το υψηλό μείον 7€ το 20%  trailing stop  =  28 € .
Δηλαδή στα 28€ ρευστοποιεί για να κλειδώσει τα κέρδη του.
Ποιό είναι το ρίσκο του σε μία τέτοια τακτική προφύλαξης κερδών?. Α.- δεν ρευστοποίησε στα 35 € το οποίο ήταν το προσωρινά υψηλότερο που είδε ως κάτοχος της μετοχής (αλλά τι να κάνουμε , άς μην είναι κανείς άπληστος, άς αφήσει να κερδίσουν και άλλοι)  Β.-μπορεί αργότερα να μετανιώσει που πούλησε στα 28 € , εάν δεί την μετοχή να φθάνει στα 80 € (αλλά τι να κάνουμε , στις κορυφές πουλάνε και στους πάτους αγοράζουν , μόνο οι ψεύτες).



Οι πωλήσεις της εταιρείας  από τα 64 δισεκατομμύρια ευρώ το 2006  έφθασαν στα 82 δισεκατομμύρια το 2009
Το λειτουργικό κέρδος από τα 5,3 δισεκατομμύρια το 2006 έφθασε στα 8,6 δισεκατομμύρια το 2009
Η κεφαλαιοποίησή της με βάση την σημερινή χρηματιστηριακή τιμή της ανέρχεται σε 49,1 δισεκατομμύρια ευρώ.


Χαιρετισμούς μου στον  φίλο τον Nick Sta....  (Pink Panther)

Ευχές σε όλους  για επιτυχημένες συναλλαγές - Trade well   -  Λευτέρης Ρ.

Μήν ξεχνάτε πως κανένας δεν γίνεται πλούσιος από τις επενδύσεις. Οι επενδύσεις είναι για να αυξάνει κάποιος (και όχι πάντα)  τα εισοδήματα , της κύριας απασχόλησής του (εκτός εάν οι επενδύσεις αποτελούν την κύρια δραστηριότητά του, οπότε δεν ισχύει τίποτε από αυτά.
Σε κάποιους βέβαια  η κύρια εργασία τους  είναι το χόμπυ τους και τα εισοδήματά τους  προέρχονται από σακκούλες με φρούτα - λαχανικά . Εξ ού και η χαρακτηριστική φράση "ψάξε την σακούλα με τα αχλάδια"  ή "ψάξε την σακούλα με το αγριογούρουνο".