Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Με ήπια άνοδο θα κλείσουν το 2009 οι αγορές. Tο ράλι του 2009 έχει «γιατρέψει» ορισμένες από τις καταστροφές που συνέβησαν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια


Με ήπια άνοδο θα κλείσουν το 2009 οι αγορές. Tο ράλι του 2009 έχει «γιατρέψει» ορισμένες από τις καταστροφές που συνέβησαν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κατά τη διάρκεια της κάθετης υποχώρησης των αγορών. Το να επανακτηθεί, όμως, η εμπιστοσύνη είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση. Αν και οι μετοχές έχουν ενισχυθεί κατά 52% κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, ακόμη και οι πιο πιστοί στη Wall Street δεν αναμένουν αυτή η τάση να συνεχιστεί.
Καθώς φθάσαμε στο φθινόπωρο, οι 10 κορυφαίοι επενδυτικοί σύμβουλοι και στρατηγικοί αναλυτές που συμμετέχουν στην έρευνα του Barron's τοποθετούν κατά μέσο όρο τον S&P 500 στις 1.056 μονάδες έως το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου 4% υψηλότερα σε σύγκριση με το επίπεδο που βρισκόταν όταν γραφόταν το άρθρο. Τι σημαίνει αυτό; Από τον Μάρτιο έως και σήμερα η μέση μηνιαία άνοδος του δείκτη ήταν 6,5%. Δηλαδή οι αναλυτές αναμένουν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το 2009 η μέση μηνιαία άνοδος θα υποχωρήσει στο 1%. Θα βιώσουμε ένα «Santa Claus rally»; Μάλλον καλύτερα να το ξεχάσουμε για φέτος. Oχι ότι οι στρατηγικοί επενδυτικοί σύμβουλοι-αναλυτές έχουν στραφεί στο στρατόπεδο των απαισιόδοξων. Παραμένουν αισιόδοξοι, απλά είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι.