Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στην Ελβετία ? Η υπόθεση της Ελβετικής Τράπεζας WEGELIN.


Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στην Ελβετία ?  Η υπόθεση της Ελβετικής Τράπεζας WEGELIN. Η Τράπεζα αυτή ιδρύθηκε το 1741 στο St. Gallen της Ελβετίας και κλείνει σήμερα μετά την αποδοχή της ενοχής της,  την καταδικαστική απόφαση και τα πρόστιμα τα οποία της επέβαλε η Αμερικανική Δικαιοσύνη για την εμπλοκή  της σε φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών.  

Η υπόθεση της Ελβετικής Τράπεζας WEGELIN  εκδικάσθηκε.  Δικαστήριο των  ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας η  παλαιότερη ελβετική τράπεζα υποχρεούται να καταβάλει   74 εκατομμύρια δολάρια (69,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα chf) για παροχή βοήθειας σε υπόθεση φοροδιαφυγής.  Αυτή είναι η πρώτη τέτοια κατηγορία για ξένη (εκτός ΗΠΑ) Τράπεζα.
Ο δικαστής  Jed S. Rakoff επέβαλε την ποινή κατά την διάρκεια δίκης η οποία διεξήχθη  σε αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα τόσο του εισαγγελέα όσο και της Τράπεζας για  τον καθορισμό του ποσού που πρέπει να καταβληθεί.

Η Τράπεζα Wegelin πρέπει τώρα να καταβάλει ένα υψηλό τίμημα για την παροχή βοήθειας  και την συμβολή της σε φορολογική απάτη – φοροδιαφυγή. «Οι ενέργειες αυτές θα αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν για τις άλλες Τράπεζες και συμβούλους προσώπων τα οποία μετέρχονται αντίστοιχων πρακτικών» δήλωσε ο Εισαγγελέας του Μανχάταν στις ΗΠΑ κ. Preet Bharara.  «Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι  με αδήλωτους λογαριασμούς – όπου και να βρίσκονται οι λογαριασμοί αυτοί – οφείλουν πλέον να γνωρίζουν ότι οι Τράπεζές τους , ίσως να είναι οι επόμενες που θα ακολουθήσουν και γι΄αυτό θα πρέπει να καταβάλουν όσα οφείλουν να καταβάλουν στην εφορία των ΗΠΑ (IRS) πριν ξεκινήσουμε εμείς να τους ανακαλύψουμε».
Η υπόθεση της Τράπεζας Wegelin  αποτελεί την πρώτη υπόθεση κατά την οποία ξένη τράπεζα καταδικάζεται για τέτοια υπόθεση στις ΗΠΑ.  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε κατηγορίες για συνωμοσία και απάτη  εναντίον της Ελβετικής Τράπεζας  Wegelin τον Φεβρουάριο του 2012 σε σχέση με το ότι βοήθησε Αμερικανούς πολίτες να κρύψουν  τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια  δολάρια από την εφορία των ΗΠΑ (IRS). Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Τράπεζα  Wegelin ξεκίνησε να διεκδικεί πελάτες της άλλης Ελβετικής Τράπεζας  UBS στις  ΗΠΑ  το 2008 όταν η UBS πέρασε στον έλεγχο του Δημοσίου.


Στο τέλος του 2012, η Τράπεζα Wegelin πούλησε ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στον Τραπεζικό Όμιλο Raffeisen Group.  Στις 3 Ιανουαρίου 2013, η Τράπεζα Wegelin καταδικάσθηκε  για τις κατηγορίες οι οποίες της αποδόθηκαν και συμφώνησε- αποδέχθηκε ένα σημαντικότατο  πρόστιμο, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντάλλαγμα, η ποινική υπόθεση έπαυσε  και οι δύο πλευρές  (Αμερικανικό Δημόσιο και Ελβετική Τράπεζα) παραιτήθηκαν από το δικαίωμα άσκησης έφεσης.

Η ποινή που επιβλήθηκε στην Wegelin  απαιτεί η τράπεζα να καταβάλει αποζημιώσεις για την δημιουργία αφορολόγητων κερδών  ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων και 15,8 εκατ.  δολαρίων σε κέρδη τα οποία αποκόμισε η Τράπεζα από τους  Αμερικανούς φοροφυγάδες.
Επιπλέον, προστέθηκε και ένα πρόστιμο  22,05 εκατομμυρίων δολαρίων και 16,3 εκατομμυρίων δολαρίων  τα οποία συνδέονται με έναν λογαριασμό ανταποκριτή της Τράπεζας Wegelin  ο οποίος βρέθηκε στην επίσης Ελβετική Τράπεζα  UBS και κατασχέθηκε  από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Η τράπεζα πρέπει να πληρώσει όλα τα πρόστιμο εντός τριών ημερών.



Την πλήρη απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ μπορεί να διαβάσει  κάποιος κάνοντας κλικ στην παρακάτω διεύθυνση





E-Mini S&P 500 ----- E-Mini S&P 500 June 2013 (ESM13)

Ευρώ (ισοτιμία ευρώ/δολαρίου) ----- Euro FX June 2013 (E6M13)

Χρυσός --- Gold June 2013 (GCM13)

Πετρέλαιο --- Crude Oil WTI June 2013 (CLM13)

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Τα mail μίλησαν. ------- Το περιεχόμενο των e-mails τα οποία στάλθηκαν, δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση. Όλα στο φώς. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Ο χρόνος αποκαλύπτει την αλήθεια και όσα πραγματικά συνέβησαν. Θα πληρώσουν αυτοί που εγκλημάτησαν και η αλαζονεία της εξουσίας τους έκανε να πιστεύουν ότι είναι άτρωτοι.


Ο Διώτης «δίνει» τον Παπανδρέου για την λίστα Λαγκάρντ.

Νέα τροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δίνει μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντάλλαξαν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το επίμαχο στικάκι.

 
Τα e-mail που παρουσίασε στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Διώτης αντηλλάγησαν ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Παπακωνσταντίνου στις αρχές Ιουλίου του 2011, Όταν δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη "μετακομίσει" από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος άλλα από ότι φαίνεται συνέχιζε να ασχολείται ενεργά με το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

Από τη συγκεκριμένη αλληλογραφία προκύπτει επίσης ότι για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ γνώριζαν τόσο ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Αναλυτικά ο κ. Διώτης κατέθεσε στην Επιτροπή 8 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :

Στο πρώτο e-mail με ημερομηνία 3 Ιουλίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καλεί τον κ. Διώτη στο σπίτι του για φαγητό.

 Ο κ. Διώτης απαντά στις 7 Ιουλίου, λέγοντας : "ευχαριστώ για την πρόσκληση αλλά λόγοι ανεξάρτητοι από την θέληση μου δεν μου επέτρεψαν να έρθω".

"Να είσαι καλά θα σε πάρω να τα πούμε", του απαντά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ επανέρχεται με επόμενο e-mail :

"Περάσαμε καλά κρίμα που δεν μπόρεσες να έρθεις. Πήρες το στικάκι που σου έστειλα;"
"Ναι, αλλά δεν είμαι και ο καλύτερος σε αυτά. Έχει γίνει ήδη επεξεργασία; Έχουμε ήδη συζητήσει με τον Κώστα", είναι η απάντηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

"Ποιον Κώστα; Είχα δώσει στον Καπελέρη να ελέγξει καμία 30ρια ονόματα. Σου θυμίζω το άλλο θέμα που έχει πάει στον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ", ανταπαντά ο Γιώργος Παπακωνταντίνου.

"Τον Μπίκα εννοώ, μου είπε ότι μιλήσατε και μίλησε και με τον Πρωθυπουργό , το άλλο θέμα το παρακολουθώ", είναι η απάντηση του κ.Διώτη

"Ναι, μιλήσαμε και του είπα ότι έχεις τα στοιχεία", απαντά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πηγή


Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η έκθεση του Εσωτερικού Ελέγχου. ------ Ευθύνη αναλογεί στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου, την Επιτροπή Ελέγχου (Audit Committee), την ALCO (Asset and Liabilities Committee), την Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή και την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων Αγοράς.


Πρωτίστως τους Ευθύμιο Μπουλούτα και Ανδρέα Βγενόπουλο καίει η έκθεση του εσωτερικού ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας σε σχέση με την αγορά Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ).

Η έκθεση που παραδόθηκε στις 22 Μαΐου 2012 στον τότε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου (δ.σ.) του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή και διενεργήθηκε μετά από αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας, κατονομάζει τους κύριους υπεύθυνους της ζημιάς ύψους 2,5 δις ευρώ.

Σε σχέση με τον κ. Μπουλούτα, ο εσωτερικός ελεγκτής του Ομίλου Κώστας Κωνσταντίνου χαρακτηρίζει τον χειρισμό του «καταστροφικό». Αναφέρει ότι έδωσε ο ίδιος προσωπικά εντολές για αγορά των ΟΕΔ, δεν ενημέρωσε το δ.σ. για το γραπτό καμπανάκι κινδύνου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και επέμεινε να μην πωληθούν τα ομόλογα για μείωση των ζημιών της τράπεζας.

Ανάλογες ευθύνες καταλογίζει και στον Ανδρέα Βγενόπουλο ο οποίος επηρέασε, αναφέρει, άμεσα ή έμμεσα όλες τις αποφάσεις και δεν ενημέρωνε αποτελεσματικά το δ.σ.



Ως υπεύθυνους ο εσωτερικός ελεγκτής του Ομίλου κατονομάζει και τους κ. Sami David και Δημήτρη Σπανοδήμο ενώ μερική και εξ’ ορισμού μόνο ευθύνη καταλογίζει στον D. Playbell ο οποίος είχε παραγκωνισθεί από τους προαναφερθέντες ανώτερούς του.

Και συλλογική ευθύνη 
Ο Κώστας Κωνσταντίνου, στο εισαγωγικό σημείωμά του συνοψίζει τον καταλογισμό ευθυνών. Κατά την άποψή του, «πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στο πρόβλημα.» Δεν είναι μόνο, αναφέρει, η διάθεση ανάληψης κινδύνου (high risk appetite). «Είναι ευθύνη δική μου να μιλήσω καθαρά για τα βασικά μου συμπεράσματα. Αυτά συνοψίζονται ως ακολούθως:

- Συλλογική ευθύνη αναλογεί στο δ.σ., την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου του Ομίλου, στην Επιτροπή Ελέγχου (Audit Committee) του Ομίλου, την ALCO (Asset and Liabilities Committee), την Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή του Ομίλου (GEXCO) και την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων Αγοράς του Ομίλου για τουλάχιστον αποτυχία να επιβάλουν ρευστοποίηση των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) έγκαιρα, ώστε οι ζημιές να ήταν σε ανεχτά επίπεδα».

Ο κ. Κωνσταντίνου όμως προχωρεί αποδίδοντας ευθύνες και σε συγκεκριμένα άτομα ως εξής (παραθέτουμε αυτούσια μεταφρασμένα και σε εισαγωγικά τα σχόλια του κ. Κωνσταντίνου):

- Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος
«Ο ψηλότερος βαθμός ευθύνης ανήκει στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Ευθύμιο Μπουλούτα όχι μόνο λόγω της θέσης του αλλά και λόγω της άμεσης εμπλοκής του κατά την αγορά των ομολόγων. Εντοπίστηκαν απευθείας προσωπικές οδηγίες στο προσωπικό του Τμήματος Ταμειακών Αποθεμάτων (Treasury) τον Απρίλιο και το Μάιο του 2009 για αγορά ομολόγων και απευθείας διαπραγμάτευση με την Goldman Sachs για την αγορά ομολόγου αξίας ενός δις ευρώ.
Ο επακόλουθος χειρισμός του για το θέμα ήταν καταστροφικός: Επίμονα αρνήθηκε την ιδέα μείωσης των ζημιών μας όταν αυτό ήταν πραγματικά δυνατό. Υποστήριξε μέχρι τέλους ότι η Τράπεζα θα αποφύγει μεγάλο μέρος των ζημιών λόγω της βραχυπρόθεσμης φύσης των αγορών.»
Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε στη Λαϊκή Τράπεζα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2010 και την απάντηση της Λαϊκής Τράπεζας ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2010 (η οποία απάντηση, σύμφωνα με την έκθεση, γράφτηκε από τον επικεφαλή του Treasury και τον επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων και εγκρίθηκε από τον κ. Μπουλούτα), ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι «απέτυχε να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά
Εντούτοις, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου «δεν πιστεύω ότι το έκανε αυτό σκόπιμα σε αυτή την περίπτωση αφού αυτή ήταν και η συνήθης πρακτική του ιδίου σε ότι αφορούσε το διοικητικό συμβούλιο. Δηλαδή, συνήθιζε να μην ενημερώνει καθόλου το διοικητικό συμβούλιο για ανάλογα θέματα που σχετίζονταν με την εποπτική αρχή».
Από την άλλη, σημειώνει ο εσωτερικός ελεγκτής, «το διοικητικό συμβούλιο και η Επιτροπή Ελέγχου του Ομίλου γνώριζαν για τις αγορές ομολόγων και τις σχετικές ζημιές αφού είχαν γίνει λεπτομερείς παρουσιάσεις από τους εξωτερικούς ελεγκτές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την έγκριση των αποτελεσμάτων του 2009. Το θέμα των ΟΕΔ συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια δύο μεταγενέστερων συναντήσεων της Επιτροπής Ελέγχου του Ομίλου.»

- Ανδρέας Βγενόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και μεταγενέστερα Πρόεδρος
«Ο Ανδρέας Βγενόπουλος επηρέασε όλες τις αποφάσεις, ή τη μη λήψη αποφάσεων, είτε άμεσα (μίλησε με την Treasurer Κύπρου και της ζήτησε να επισπεύσει τις αγορές χαρτοφυλακίου με ψηλή διαβάθμιση) ή έμμεσα με το να μην καθοδηγεί και συντονίζει αποτελεσματικά τις συζητήσεις του διοικητικού συμβουλίου.»
Για την ακρίβεια, αναφέρει ο εσωτερικός ελεγκτής, «είχαμε ευκαιρία να ρευστοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των ΟΕΔ είτε στο τέλος του 2009 (όταν οι αγορές είχαν ανακάμψει) είτε στις αρχές του 2012, ειδικά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του διοικητικού συμβουλίου για την έγκριση των αποτελεσμάτων του 2009 (στις οικονομικές καταστάσεις του 2009 γνωστοποιήσαμε τα ποσά των ΟΕΔ που κρατούσαμε και ως εκ τούτου όλοι ήταν γνώστες του συνολικού πορτοφολίου τη δεδομένη στιγμή).»

- Sami David, Treasurer Ομίλου
«Ο Sami David φέρει ευθύνη καθώς δεν έλαβε ποτέ απόφαση για εισήγηση ενώπιον οποιοδήποτε οργάνου λήψης αποφάσεων με στόχο τη μείωση των ζημιών. Πρέπει να λεχθεί όμως ότι σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ανάμενε την τελική έκβαση της υπόθεσης και είναι γι’ αυτό το λόγο που και ο ίδιος προσωπικά έχασε 200.000 ευρώ από την αγορά ΟΕΔ.»

- Δημήτρης Σπανοδήμος, Επικεφαλής Διαχείρισης Κινδύνων
«Από το διορισμό του τον Ιούνιο του 2009, ο Δημήτρης Σπανοδήμος φέρει ευθύνη καθώς υποτιμούσε διαρκώς τον κίνδυνο και ουδέποτε έκανε την οποιαδήποτε εισήγηση για μείωση των ζημιών μέσω της ρευστοποίησης μέρους των ομολόγων ώστε να διατηρήσει τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη (όλα τα τμήματα διαχείρισης ταμειακών διαθεσίμων ενεργούν με την κουλτούρα “stop-loss”). Εάν έκανε μια ισχυρή εισήγηση για μερική πώληση μέρους των ομολόγων, ακόμη και όταν πήραμε την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας, σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αντί αυτού, υποβάθμισε τους σχετικούς κινδύνους βασισμένος στις εκτιμήσεις του που σχετίζονταν με το πρώτο Μνημόνιο δηλαδή ότι μετά την είσπραξη των 130 δις ευρώ η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της.»

- D. Playbell, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνου Κύπρου
«Φέρει μερική ευθύνη. Ο ρόλος του σκόπιμα υποβαθμίστηκε από τους ανώτερούς του, τους Σπανοδήμο και Μπουλούτα και τα παράπονά του στη διεύθυνση ότι τον άφηνα στο σκοτάδι, αγνοήθηκαν.»

- Ε. Αρβανίτης – Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνου Marfin Egnatia και Υπεύθυνος Διαχείρισης Κινδύνων Αγοράς του Ομίλου
«Καμία συγκεκριμένη ευθύνη διότι για το θέμα των ΟΕΔ αναφέρετο στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου της Marfin Egnatia μέσω του ανώτερού του Δ. Σπανοδήμου, παρά το γεγονός ότι δεν έκανε καμία πρόταση για πώληση.»

Η έκθεση 
Η έκθεση εσωτερικού ελέγχου απευθύνθηκε στον πρόεδρο του δ.σ. της Λαϊκής Τράπεζας, την Επιτροπή Ελέγχου τους Ομίλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Κύπρου.
Αιτία και αφορμή για τη διενέργεια του ελέγχου και συνομολόγηση της έκθεσης ήταν συγκεκριμένο ερώτημα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου που εκφράστηκε με επιστολή προς την τράπεζα ημερομηνίας 29 Φεβρουαρίου 2012. Στην επιστολή της η ΚΤΚ, όπως συνάγεται από την έκθεση εσωτερικού ελέγχου, ζητούσε πληροφορίες σε σχέση την αγορά των Ελληνικών Ομολόγων (ΕΟ) και συγκεκριμένα:
- κατά πόσον οι εγκρίσεις που δίνονταν ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων και
- κατά πόσον ο πιστωτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος συγκέντρωσης λαμβάνονταν υπόψη κατά τη διαδικασία έγκρισης.

Η έρευνα του εσωτερικού ελέγχου επικεντρώθηκε στην Marfin Popular Bank και τη Marfin Egnatia Bank. Ο έλεγχος δεν επεκτάθηκε σε συναλλαγές επί προσωπικής βάσης ή άλλων σχετικών θεμάτων. Όπως εξηγείται στην έκθεση, ο έλεγχος ήταν περιορισμένος λόγω του ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη πληροφόρηση από άτομα κλειδιά που είχαν ήδη αποχωρήσει από την τράπεζα, μετά την αλλαγή της διεύθυνσης.



Πηγή


Υποπτα Δάνεια άνω των 200.000,00 €. ΣΔΟΕ . Πως αποπληρώνονται??? Στο μικροσκόπιο στεγαστικά άνω των 200.000 ευρώ που χορηγήθηκαν σε 500.000 πολίτες . ΒΟΜΒΑ ΣΔΟΕ στον χώρο της Άμυνας: "Ψάξτε δάνεια αξιωματούχων άνω των 200.000". Ακολουθούν και άλλοι κλάδοι.


ΣΤΟ στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν τα δάνεια που έλαβαν περίπου 500.000 πολίτες από το 2000.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να «ξεσκονίσει» τα στεγαστικά δάνεια άνω των 200.000 ευρώ που έλαβαν οι πολίτες την περίοδο αυτή φιλοδοξώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εντοπίσει αδήλωτους πόρους ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.




Κατ' εντολή του υπουργείου Οικονομικών το ΣΔΟΕ ζήτησε από τις τράπεζες αναλυτικό κατάλογο με τα στοιχεία κάθε νοικοκυριού που πήρε δάνειο το οποίο ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, μέσα στα τελευταία 12 χρόνια. Οι πληροφορίες για τα δάνεια και ειδικά για το ύψος των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν οι δανειολήπτες θα αξιοποιηθούν για να γίνουν διασταυρώσεις με το εισόδημα των φορολογουμένων ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου η δόση που καταβάλλεται από το δανειολήπτη ξεπερνά το 40% των μηνιαίων αποδοχών του σε μηνιαία βάση.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να τηρούν την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού, που σημαίνει ότι δεν πρέπει το σύνολο των μηνιαίων δόσεων για κάθε είδους δάνεια (στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά, ανοικτά, σπουδών κ.λπ.) και για πιστωτικές κάρτες να υπερβαίνει το 40% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη ή του νοικοκυριού. Αυτή η σχέση όμως δόσεων/εισοδήματος δεν τηρήθηκε στο παρελθόν και υπήρξαν περιπτώσεις δανειοληπτών που οι μηνιαίες δόσεις ξεπερνούσαν και το 60% του εισοδήματός τους.
Στελέχη του ΣΔΟΕ υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις όπου η δόση ξεπερνά το 40% του μηνιαίου εισοδήματος υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα χρήματος, δηλαδή ότι το δάνειο έχει ληφθεί για να κρύψει ποσά από παράνομο πλουτισμό.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπου το δηλωθέν εισόδημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ενδέχεται να ανακαλύψουν «μαύρο χρήμα» με το οποίο εξυπηρετούνται οι δόσεις του δανείου. Χρήμα αδήλωτο που  αποκρύπτεται από την εφορία και συνήθως εντοπίζεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδας.


Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από το 2000 μέχρι σήμερα πρέπει να πωλήθηκαν πάνω από 1.000.000 σπίτια. Υπολογίζουν μάλιστα ότι 8 στα 10 συμβόλαια έγιναν με τραπεζική χρηματοδότηση και επειδή τα ακίνητα μέχρι το 2010 ήταν ακριβά, λογικό είναι τα περισσότερα δάνεια να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αν το ΣΔΟΕ  βάλει στο μικροσκόπιο δάνεια άνω των 200.000 ευρώ τότε αναγκαστικά θα πρέπει να κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους στα προσωπικά και περιουσιακά στοιχεία 500.000 πολιτών. Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις τράπεζες να αποστείλουν τα εξής αναλυτικά στοιχεία:

ΑΦΜ και στοιχεία ταυτότητας δανειολήπτη
Είδος δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό)
Υπόλοιπο δανείου στην αρχή και στη λήξη της περιόδου
Πιστώσεις που μειώνουν το χρέος (προπληρωμές)
Ένδειξη αν το δάνειο αφορά πρώτη κατοικία ή αν επιδοτείται.  

 Παράλληλα οι τράπεζες υποχρεούνται να αποστείλουν στο ΣΔΟΕ και στοιχεία καταθέσεων και επενδύσεων που θα καταγράφονται και ειδικότερα:
    1. Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων
    2. Αριθμός λογαριασμού
    3. Υπόλοιπο λογαριασμού
    4. Ημερομηνία συναλλαγής
    5. Ποσό συναλλαγής.




Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων είναι τεκμήρια και οι φορολογούμενοι πολίτες υποχρεούνται να τα δηλώνουν κάθε χρόνο στη φορολογική τους δήλωση. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί είναι αυτοί που είτε «ξέχασαν» να αναφέρουν τα ποσά αυτά είτε έγραψαν αρκετά μικρότερα. Με το νέο σύστημα άντλησης δεδομένων απευθείας από τις τράπεζες, η εφορία θα γνωρίζει τι ποσά κατέβαλαν οι δανειολήπτες και θα εμφανίζει αυτό το ποσό στην προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση. Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν από τη συγκέντρωση των στοιχείων για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα αντληθούν από τα συμβολαιογραφεία, το Κτηματολόγιο αλλά και τις εφορίες, τα έντυπα Ε9 (περιουσιολόγιο) και την Τράπεζα της Ελλάδος, να οδηγηθούν κοντά στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, δηλαδή σε αυτές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες. Κάτι τέτοιο θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι άλλες τιμές αναγράφονται στα συμβόλαια και άλλα ποσά έχουν πραγματικά καταβληθεί για την αγοραπωλησία του ακινήτου.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης των τραπεζικών δεδομένων το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προωθεί τη δημιουργία Μητρώου Καταθετών στο ΣΔΟΕ. Επί της ουσίας, όταν θα λειτουργήσει το Μητρώο, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα μπορούν, αφού εξασφαλίσουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις εισαγγελικές αρχές, να πληροφορηθούν σε άμεσο χρόνο τα στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων η των δανείων κάθε ελεγχόμενου. Για να γίνει αυτό απαιτείται η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας που θα ενημερώνεται από τις τράπεζες αναφορικά με τις τραπεζικές κινήσεις των φορολογούμενων. Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα έχει πρόσβαση το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι τράπεζες από το υπουργείο Οικονομικών, ύποπτος για φοροδιαφυγή θεωρείται επίσης ο πελάτης που:

- Εμφανίζεται απρόθυμος να προσκομίσει το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης, ως προαπαιτούμενο για τη διαμόρφωση του συναλλακτικού προφίλ του, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της τράπεζας.
- Διενεργεί συναλλαγές, ειδικά καταθέσεις μετρητών, που δεν είναι συμβατές με τη φορολογική του δήλωση ή με τη δηλωθείσα επαγγελματική του δραστηριότητα.
- Εμφανίζει κατά την αίτηση λήψης δανείου εισοδήματα που δεν προκύπτουν από την φορολογική του δήλωση, προκειμένου να δικαιολογήσει την ικανότητα εξυπηρέτησης υψηλότερου ποσού δανείου.
- Παρουσιάζει ικανότητα πληρωμής δόσεων ή αποπληρωμή δανείων που δεν δικαιολογείται με βάση τη φορολογική του δήλωση.
- Πραγματοποιεί μεγάλου ύψους δωρεές, χωρίς να δικαιολογούνται από το οικονομικό προφίλ του.
- Αρνείται να προσκομίσει ή προκύπτουν ανακολουθίες στα απαιτούμενα παραστατικά ή τιμολόγια που προσκομίζει για να δικαιολογήσει τις συναλλαγές του, όπως απουσία βασικών στοιχείων του τιμολογίου.


Πηγή





Στον χώρο της Αμυνας.
Κάποιοι στον χώρο της Άμυνας θα πρέπει να έχουν πλέον  ανήσυχο ύπνο. Το ΣΔΟΕ αποφάσισε -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- να ζητήσει έλεγχο σε δάνεια από 200.000 ευρώ και πάνω και να διαπιστωθεί πως αυτά αποπληρώνονται! Όπως είναι κατανοητό έχει κατά νου συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η εντολή έχει να κάνει κυρίως με περιπτώσεις στις οποίες αξιωματούχοι πάσης φύσεως, αλλά και άλλες πολλές κατηγορίες βρέθηκαν με σκάφη,εξοχικά σε νησιά του Αιγαίου, σπίτια σε νότια και βόρεια προάστια και άλλα πολλά. Και μάλιστα για όσους απ΄ αυτούς έγινε προσπάθεια σε ανύποπτο χρόνο να ελεγχθούν ή έστω τέθηκε το ερώτημα “από που προέκυψαν όλα αυτά”, η δικαιολογία ήταν ένα δάνειο.

Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να ασχοληθεί με το πως αποπληρώνονται αυτά τα δάνεια. Και ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις στις οποίες τα δηλωθέντα εισοδήματα των δανειοληπτών δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση τις δόσεις!

Το ΣΔΟΕ έχει θέσει ως αποδεκτό όριο το 40% των δηλωθέντων εισοδημάτων ως αποπληρωμή των “ύποπτων δανείων”. Ποσοστό αρκετά υψηλό.

Ήδη όπως λένε πληροφορίες πάρα πολλοί αισθάνονται “στριμωγμένοι”. Και αρκετοί είχαν πολύ μεγάλη σχέση με το χώρο της Άμυνας.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων για να ανακοινωθούν και τα ονόματα. 

Πηγή

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

E-Mini S&P 500 ----- E-Mini S&P 500 June 2013 (ESM13)

Ευρώ (ισοτιμία ευρώ/δολαρίου) ----- Euro FX June 2013 (E6M13)

Χρυσός --- Gold June 2013 (GCM13)

Πετρέλαιο --- Crude Oil WTI June 2013 (CLM13)

Αναβάθμιση αντί τιμωρίας για τους διεφθαρμένους. Λογαριασμός μαμούθ. Ξέπλυμα χρήματος προερχόμενου από αδιαφανείς πηγές. Αρχίζουν να έρχονται στο φως παράνομες πράξεις ετών.


Έπαιξαν 12 εκατ. του δήμου Θεσσαλονίκης στο Χρηματιστήριο!

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Λογαριασμός-βόμβα για την υπεξαίρεση


Χρηματιστηριακές συναλλαγές ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, που βρέθηκαν σε λογαριασμούς υπαλλήλου του δήμου Θεσσαλονίκης, ανατρέπουν τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την απόφαση για την υπεξαίρεση στον δήμο.

 Η υπάλληλος ελέγχθηκε για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, παρότι απηλλάγη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, και μόλις πριν μία εβδομάδα ο οικονομικός εισαγγελέας ενημερώθηκε για τις συναλλαγές-μαμούθ.


Η σχετική έκθεση στάλθηκε από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης της ελεγχόμενης υπαλλήλου. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν καθώς με την απόφασή του το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προσδιόρισε την υπεξαίρεση στο ποσό των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως ένα ποσό των 12 εκατομμυρίων, που σύμφωνα με την έρευνα βρέθηκε να έχει διακινηθεί από τη συγκεκριμένη υπάλληλο του δήμου, δεν μπορεί να «χωρέσει» στα χρήματα που εξαφανίστηκαν από την υπεξαίρεση.
Η οικονομική επιθεωρήτρια, ενεργοποιώντας την παραγγελία του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Λάμπρου Τσόγκα, πραγματοποίησε έρευνα σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές των 24 εμπλεκομένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον δήμο, ακόμη και αυτών οι οποίοι τόσο με την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Αχιλλέα Ζήση όσο και με το βούλευμα του συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης απηλλάγησαν και δεν παραπέμφθηκαν στη δίκη της υπεξαίρεσης. Βάσει των πορισμάτων στα οποία μέχρι τώρα έχει καταλήξει η επιθεωρήτρια, ήδη έχει δικαστεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, έχουν παραπεμφθεί ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην διευθυντής της ταμειακής Γιώργος Γκαϊδατζής, οι οποίοι καταδικάστηκαν για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, ενώ σε δίκη παραπέμφθηκε και ο αδερφός του Π. Σαξώνη. Ακόμη εκκρεμούν στα χέρια εισαγγελέων οι δικογραφίες για τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τη σύζυγό του και για τον πρώην αντιδήμαρχο Μιχάλη Ζορπίδη.

ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Η συγκεκριμένη υπάλληλος θήτευσε ως προϊσταμένη σε τμήμα των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης. Αντιμετώπισε την κατηγορία της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία και απολογήθηκε στον ανακριτή για το οικονομικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με την κρίση του συμβουλίου εφετών, δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής της και γι’ αυτό δεν παραπέμφθηκε στη δίκη.
Παράλληλα όμως η έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας στα οικονομικά της στοιχεία ήταν σε εξέλιξη, και μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το σχετικό πόρισμα. Έγκυρες πληροφορίες της «Μακεδονία  της Κυριακής» αναφέρουν πως στο διάστημα 2003 έως 2007 παρουσίασε χρηματιστηριακές συναλλαγές ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ασφαλής πηγή διαβεβαίωνε πως ο υπολογισμός αυτός των χρημάτων δεν είναι σωρευτικός (δηλαδή πρόσθεση αγορών, πωλήσεων και επαναγορών μετοχών με κέρδη), αλλά αφορά τα «καθαρά» χρήματα που δαπανήθηκαν. Επομένως προκύπτει εύλογα το ερώτημα ποια ήταν η πηγή τόσων χρημάτων που μπορεί να είχε μια υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί και αντικείμενο της έρευνας.
Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας είναι ότι αυτή τη στιγμή οι τραπεζικοί λογαριασμοί της υπαλλήλου, μέσω των οποίων έγιναν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι κενοί!
Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπεξαίρεση στον δήμο και το γεγονός ότι το ποσό περιορίστηκε σε 17,9 εκατομμύρια ευρώ, από 51,4 που προσδιορίστηκαν από την επιθεωρήτρια και το δικαστικό συμβούλιο, δημιουργεί ζητήματα στην εξέλιξη της υπόθεσης σχετικά με τις συναλλαγές της υπαλλήλου, γι’ αυτό και η δικογραφία στάλθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.
Το ενδεχόμενο που εξετάζεται ως ισχυρότερο είναι να διερευνηθεί πλέον η ευθύνη της συγκεκριμένη υπαλλήλου για φοροδιαφυγή από «μη αδιαφανείς πηγές». Όπως έλεγε στη «Μακεδονία της Κυριακής» έγκυρη δικαστική πηγή, «τα χρήματα αυτά είναι πλέον ξεκρέμαστα και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως ξέπλυμα που είναι προϊόν της υπεξαίρεσης στον δήμο».



ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Η αναβάθμιση και η παραπομπή
Στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε αναβάθμιση της συγκεκριμένης υπαλλήλου στη θέση που κατέλαβε στην οικονομική υπηρεσία του δήμου. Η υπάλληλος μπορεί να μην παραπέμφθηκε για την υπεξαίρεση, αλλά αντιμετωπίζει τη δίκη για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής, αφού είναι μία εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων στους οποίους το συμβούλιο εφετών απέδωσε ευθύνες.
Στο πόρισμα για τον λογαριασμό-μαμούθ επισημαίνεται ότι στα δηλωθέντα εισοδήματά της, όπως προκύπτει από την έρευνα των δηλώσεων, δεν περιλήφθηκε ποτέ το συνολικό ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θεωρείται από την επιθεωρήτρια προϊόν αδιαφανών πηγών.
Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ήδη έχει προκαλέσει θόρυβο σε όσους έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της υπεξαίρεσης, καθώς είναι ο πρώτος λογαριασμός τέτοιου μεγέθους που αποκαλύπτεται από την έρευνα. Ύστερα απ’ αυτό αναδείχτηκαν για μία ακόμη φορά οι εγγενείς αδυναμίες στη διερεύνησης της υπόθεσης του οικονομικού σκανδάλου στον δήμο, καθώς από την αρχή είχε τονιστεί πως έπρεπε να κινηθεί παράλληλα η διαδικασία εντοπισμού χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς και χρηματιστηριακές συναλλαγές, με την απόδοση ευθυνών για την ουσία της υπόθεσης. Το μόνο που επιτεύχθηκε στον τομέα αυτό ήταν η παράλληλη διερεύνηση υπόθεσης και νομιμοποίησης για τον πρώην ταμία Π. Σαξώνη, ο οποίος καταδικάστηκε και για τα δύο αδικήματα σε ισόβια και 9 χρόνια κάθειρξη.
Ένα άλλο στοιχείο είναι πως σε κανέναν άλλο εμπλεκόμενο δεν έχουν αποκαλυφθεί τόσα χρήματα. Πάντως η επιθεωρήτρια βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης ακόμη επτά πορισμάτων για εμπλεκόμενους υπαλλήλους σχετικά με τα αδικαιολόγητα εισοδήματά τους.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Πραγματική συναλλαγή (Real trading example) στο συμβόλαιο του Χρυσού (mini Gold)

Σήμερα  Δευτέρα   18.3.2013  κλείσαμε την θέση μας για άνοδο στο  συμβόλαιο mini Gold  του  Απριλίου  2013,  σε τιμή  1.608,00.
Την θέση ανόδου   είχαμε  ανοίξει την Παρασκευή 22.2.2013 σε τιμή  1.572,60.

Από την συναλλαγή μας προέκυψε κέρδος  1.608,00 - 1.572,60  =  35,40 μονάδων .
Δηλαδή  35,40 Χ  33,2 $ =  1.175,28 $


Το ηλεκτρονικό πινακίδιο της συναλλαγής μας θα αναρτηθεί μόλις το παραλάβουμε από την χρηματιστηριακή μας.  


Παραλήφθηκε και παραθέτουμε το ηλεκτρονικό πινακίδιο της συναλλαγής.