Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Εταιρικό ομόλογο του ΟΤΕ με λήξη στις 8 Απριλίου του 2014 και κουπόνι 7,25% (πριν την φορολόγηση)


Εταιρικό ομόλογο του ΟΤΕ με λήξη  στις  8 Απριλίου  του 2014  και κουπόνι 7,25% (πριν την φορολόγηση)

ISIN  XS0615771143  (isin είναι ο κωδικός αριθμός του συγκεκριμένου  ομολόγου του ΟΤΕ).

Όπως βλέπετε στην εικόνα παρακάτω (τρίτο κόκκινο βέλος στα δεξιά)  ο τύπος του ομολόγου του ΟΤΕ είναι Reverse Convertible Bonds - Corporate ( δηλαδή αντιστρόφως μετατρέψιμα ομόλογα – εταιρικά) .




Το παραπάνω γράφημα και την καθημερινή τιμή του ομολόγου, μπορεί να τα βρει κάποιος , κάνοντας κλικ στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

 

Τα ομόλογα κατά την έκδοσή τους έχουν τιμή 100.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά (δηλαδή εφόσον δεν έχουμε πτώχευση της εταιρείας ή κούρεμα των ομολόγων)  ο επενδυτής – κάτοχος του ομολόγου κατά την λήξη του,  θα εισπράξει πάλι 100.   Βεβαίως στο ενδιάμεσο διάστημα θα εισπράττει το ετήσιο κουπόνι , δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΟΤΕ  θα εισπράττει 7,25% ετησίως, μειωμένο κατά το εκάστοτε ισχύον ποσοστό φορολογίας.

 Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα σε οργανωμένες αγορές. Δηλαδή στην πορεία τους τα ομόλογα εμφανίζουν αυξομειώσεις των τιμών τους.

Για παράδειγμα το συγκεκριμένο ομόλογο του ΟΤΕ από τις 100 μονάδες τον Απρίλιο του 2011 , υποχώρησε προς το Φθινόπωρο  του 2011 στα επίπεδα των 57 μονάδων. Στην συνέχεια παρουσίασε μία ανοδική αντίδραση προς τα επίπεδα των 84 μονάδων, από τα οποία υποχώρησε ξανά και επανήλθε στα επίπεδα των 57 μονάδων, το καλοκαίρι  του 2012.  

Από το σημείο αυτό και μετά , εντός δηλαδή ενός εξαμήνου,  παρουσίασε σχεδόν διπλασιασμό της τιμής του,  και έφθασε πάλι στα επίπεδα των 100 μονάδων.

Οι εταιρείες συνήθως κατά την έκδοση ομολόγων, προβαίνουν στην σύσταση μιας νέας (στην περίπτωσή μας η ΟΤΕ PLC)  η οποία έχει ως αποκλειστική δραστηριότητα , την έκδοση , παρακολούθηση  , πληρωμή του κεφαλαίου , των τόκων-κουπονιών  και ότι άλλο απαιτηθεί κατά την διάρκεια ζωής των ομολόγων.

 

 

Δείξτε μεγάλη προσοχή στα παρακάτω.

Πρέπει να προσέξει κανείς με πολύ μεγάλη προσοχή , όλους τους όρους (οικονομικούς και νομικούς) της έκδοσης του κάθε ομολόγου. Πρόκειται για μία πολυσύνθετη και δαιδαλώδη  σειρά νομικών και οικονομικών ζητημάτων,  τα οποία καθορίζουν στοιχεία όπως:

  • Eάν θα πληρώνει η εκδότρια εταιρεία το κουπόνι κάθε έτος. Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις  η πληρωμή ή όχι του κουπονιού να είναι  συνάρτηση των κερδών (ή κάποιας άλλης παραμέτρου) τα οποία θα εμφανίζει η εταιρεία στον ισολογισμό της.  Δηλαδή τις χρονιές κατά τις οποίες τα κέρδη κινούνται κάτω από κάποια επίπεδα , ενδέχεται η εταιρεία με απόφασή της , να μην προβαίνει στην πληρωμή κουπονιού (τόκων), χωρίς να μεταθέτει στο μέλλον την υποχρέωση πληρωμής.  (Εχει συμβεί πρόσφατα παρόμοιο περιστατικό , σε γνωστή τράπεζα της Κυπριακής Δημοκρατίας).
  • Εάν τα ομόλογα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές και  υπό ποίους όρους. Θα πρέπει να γίνει αξιόπιστος και ενδελεχής νομικός και χρηματοοικονομικός έλεγχος, ώστε να διακριβωθεί μετά από μελέτη  σε ποια περίπτωση θα επιστραφεί στον κάτοχο του ομολόγου (επενδυτή)  το κεφάλαιο των 100 μονάδων. Εάν η επιστροφή αυτή θα πραγματοποιηθεί  σε μετρητά, σε μετοχές , ή σε οτιδήποτε άλλο.  Δηλαδή εάν προβλέπεται  από τους όρους έκδοσης των ομολόγων (δηλ του ομολογιακού δανείου), να επιστραφούν κατά την  λήξη των ομολόγων , στους κατόχους αυτών  αντί για μετρητά, μετοχές της εταιρείας. Επίσης με ποια τιμή θα υπολογίζεται η αξία των μετοχών αυτών ? πχ θα υπολογίζονται  στην μέση τιμή του τελευταίου εξαμήνου?  στην τρέχουσα τιμή?  στην τρέχουσα τιμή (σύν ή μείον κάποιο ποσοστό?  κλπ). Επίσης ενδεχομένως αντί για μετρητά θα μπορούσε να προβλέπεται να επιστραφούν στον κάτοχο των ομολόγων (επενδυτή)  κάποια ισοδύναμα των μετρητών  πχ νέα ομόλογα (όπως συνέβη πρόσφατα στα Κρατικά Ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας).   
  • Υπάρχει επίσης μία σειρά από άλλα προβλήματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν, καθιστώντας την κατοχή ομολόγων μία επικίνδυνη επένδυση. Βέβαια είναι σε όλους γνωστό ότι οι επενδύσεις με αυξημένο κίνδυνο προσφέρουν και μεγαλύτερες αποδόσεις.  Σκεφθείτε πως το ομόλογο του ΟΤΕ ξεκίνησε με απόδοση 7,25% και έφθασε να προσφέρει απόδοση της τάξεως του 80% το καλοκαίρι του 2012  και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον , αφού όλοι έψαχναν να πουλήσουν και δεν έβρισκαν ενδιαφερόμενους αγοραστές.
  • Προσέξτε την εμπορευσιμότητα των ομολόγων. Εάν εσείς θέλετε να πωλήσετε το ομόλογό σας , αλλά δεν βρίσκεται κάποιος πρόθυμος να το αγοράσει στην τιμή που σας ικανοποιεί , τότε είστε εγκλωβισμένοι σε μία επένδυση στην οποία δεν υπάρχει ένα από τα βασικότερα συστατικά της δηλαδή η δυνατότητα άμεσης  ρευστοποίησης. 

 

Σε κάθε περίπτωση πριν επενδύσετε σε εταιρικά ομόλογα , λάβετε την άποψη του:

    1. Εξειδικευμένου δικηγόρου σας,  σε επενδυτικά θέματα
    2. Ανεξάρτητου συμβούλου σας,  πιστοποιημένου  με τις κατάλληλες άδειες.

 

Σε όποια απόφαση και να καταλήξετε, μετά τα ανωτέρω,  σας εύχομαι  ασφαλείς, θετικές και υψηλές αποδόσεις. 

 

Λευτέρης